pitch Posted February 27 Share Posted February 27 Zastanawiam się, ile można przechowywać wędzone mięso i ryby. Czy wędzenie rzeczywiście wydłuża trwałość jedzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
conny Posted February 27 Share Posted February 27 Tak, wędzenie działa jak konserwacja, ale dużo zależy od tego, jak mocno wędzisz i w jakich warunkach potem przechowujesz jedzenie. Mięso wędzone na ciepło trzyma się krócej, zwykle kilka dni w lodówce, chyba że je zapakujesz próżniowo. Na zimno wędzone, dobrze wysuszone i posolone, może leżeć nawet kilka tygodni, a niektórzy przechowują jeszcze dłużej. Ryby psują się szybciej niż mięso, więc lepiej je zjeść w ciągu tygodnia. Jeśli chcesz zacząć przygodę z wędzeniem, zobacz tu: https://pietrzykwedzarnie.eu Powinni dobrać odpowiedni sprzęt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.