Skocz do zawartości
PlanetaWhisky.pl

W jaki sposób technologia zmieniła świat whisky?


Briella

92 wyświetleń

  Hej, zastanawiałeś się jak nowinki technologiczne w tym eksploatowane AI (ChatGPT) zmieniają rynek whisky? Czy w ogóle zmieniają? Chodź, prześledzimy temat wspólnie.

 

  Nowelizacja, boom technologiczny znacznie wpłynął na świat whisky. Myślę, że każda część produkcji, dystrybucji i reklamy jest znowelizowany dzięki technologii. Nie sięgając daleko, ja pisząc tego bloga wspieram się copilotem, w wyszukiwaniu informacji, ale przede wszystkim by generować grafiki promujące posty. Chat GPT ułatwia pracę, która zajęłaby mi wiele godzin (już nie mówiąc o tym, że jeszcze nie umiem własnoręcznie projektować grafik). Samym producentom sztuczna inteligencja pomaga w tworzeniu alkoholu. AI jest w stanie przeanalizować ogromną ilość danych, zoptymalizować proces tworzenia by zwiększyć jej efektywność. Dostosowuje perfekcyjny sposób mieszania trunku by wydobyć jak najlepszy smak. Sztuczna inteligencja posiada umiejętność wydobywania kreatywnych pomysłów jak magik króliczki z kapelusza, może podać różnorodne kombinacje smaków, na które człowiek mógłby sam nigdy (lub przez długi czas) nie wpaść. Istnieją już na rynku whisky stworzone z receptury podanej przez AI. Firma Mackmyra dostarczyła ok. 70 receptur alkoholu oraz dane konsumenckie komputerowi, ten przygotował propozycje spośród 70 milionów przepisów tego, który jego zdaniem może się spodobać klientom. Tak właśnie powstała innowacyjna whisky Intelligens, aż 46,1 % single malt, prosto z przyszłości. Obecnie na rynku jest już druga odsłona owej szkockiej, myślę, że warto zerknąć na nią oraz inne stworzone przy pomocy nowoczesnych technologii.

 

Zrzutekranu2024-05-07170619.thumb.png.41040a65763589424a53ba9c368405dd.png

 

    Inteligentne programy wychodzą na przeciw producentom analizując trendy, wymagania oraz preferencje konsumenckie by mogli oni dostosować produkty na rynku whisky trafiające w punkt w gusta kupujących.

 

   Jeśli nie jesteś na bieżąco (tak jak ja) z finansowymi nowinkami możesz nie kojarzyć platformy Blockchain - międzynarodowej strony służącej do wykonywania transakcji, zapisywania ich w jednym miejscu w przejrzysty sposób. Blockchain umożliwia legalne transakcje, zakupy akcji. Jak się nie trudno domyślić strona ma wpływ na rynek alkoholi. Dzięki potężnej bazie danych można śledzić autentyczność, pochodzenie i historię każdej butelki whisky. Eliminuje to ryzyko zakupu sfałszowanego produktu, oszustwa pieniężnego. Beczki z alkoholem są tokenizowane (NFT) - sprzedaż, wymiana i śledzenie ich stało się znacznie łatwiejsze. Również kolekcjonerskie butelki mogą posiadać unikatowe NFT, jeśli ktoś chciałby przeprowadzać oszukaną transakcje zostało mu to skutecznie utrudnione.

 

  "Inteligentne" beczki to coś czego istnienie podejrzewałam zważywszy na postęp technologiczny i liczne innowacyjne rozwiązania w każdej dziedzinie naszego życia. Krótko mówiąc beczki wyposażone są we wszelakie czujniki badające wilgotność, temperaturę destylatu, parametry parowania. Znacznie ułatwia ona dostosowanie środowiska dojrzewania alkoholu, pozytywnie wpływa na jego smak.

 

inteligentna beczka whisky. Obraz 1 z 4

 

   Coś co mnie wyjątkowo zaskoczyło, jak bardzo zaawansowana jest nauka w tych czasach, jest przyspieszanie dojrzewania destylatu za pomocą ultradźwięków. Wykorzystując metodę kawitacji akustycznej, czyli czegoś w stylu bombardowania alkoholu falami ultradźwięków. Kąpiel ultradźwiękowa postarza destylat w rekordowo krótkim czasie, teraz w kilka tygodni można stworzyć whisky, której smak nie będzie odróżnialny od oryginalnego smaku alkoholu po 10 letnim leżakowaniu. UCLA razem z naukowcami z Food Safety wyodrębnili skład chemiczny wielu amerykańskich whiskey. Może za jakiś czas będzie można w jeden dzień stworzyć idealną whisky posiadającą takie walory smakowe jak 30 letnia. Brzmi to niesamowicie 😎.
     Znalazłam również metodę innej firmy, Bespoken Spirits, której metoda szybkiego postarzania destylatu polega na umieszczeniu w beczce razem z alkoholem tysięcy małych kawałków drewna. Pod pływem filtracji pod wysokim ciśnieniem przemiennie z niskim i wystawienia alkoholu na zmieniającą się temperaturę proces dojrzewania może zostać skrócony do kilku dni. Stuart Aaron i Martina Janouska - twórcy metody twierdzą, że istnieje ogromna ilość możliwych profili smakowych jakie można wytworzyć za pomocą tej metody. Uzyskać je można z różnych rodzajów drewna, mieszanek gatunków. Magia 🧙‍♂️.

 

960x0.jpg.b153e72bb8146305e1f320e436086499.jpg

 

   Czy wiesz co różni tę butelkę whisky Johnnie Walker od innych? Oprócz zakrętki wyglądającej jak od energetyka. Otóż ta butelka została w całości stworzona z drewna. Dokładnie użyto do jej wytworzenia papieru z celulozy drzewnej. Premiera trunku miała miejsce w 2021 roku. Obecnie na rynku jest więcej butelek z ekologicznych tworzyw, produkcja wytwarza mniej dwutlenku węgla, za co planeta jest pewnie wdzięczna twórcom.

 

 Lista nowinek technologicznych w ostatnim czasie bardzo szybko się powiększa, co jakiś czas będę Cię informować o nowościach w tym temacie. Póki co to tyle 😄.

 

Bye ~ Briella

Edytowane przez Briella

  • Thanks 1

0 komentarzy


Rekomendowane komentarze

Brak komentarzy do wyświetlenia

Gość
Dodaj komentarz...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.